Choir4all

Hoe begin ik een popkoor?

 

Ben je musicus, heb je een goed muzikaal gehoor en werk je graag met mensen?

En wil je met leuk werk een zakcentje verdienen?

Begin dan een popkoor met met de methode van Choir4all.

Kijk naar het filmpje, om te zien hoe de methode werkt.


 

Een methode waarbij men geen noten hoeft te kunnen lezen maar waarbij je wel de harmonieen kunt laten horen, die het zingen in een koor zo magisch maken! En mensen die normaal alleen onder de douche zongen, maar niet in een koor durfden of konden, zijn bij jou van harte welkom.

En je hoeft echt geen dirigentenopleiding te hebben, muzikaliteit en ondernemerszin is genoeg! En je moet natuurlijk wel een beetje met mensen kunnen omgaan.

Het werkt als volgt; stel, je hebt een popsong die 5 stemmig is. Normaal gesproken is er dan de partituur die de bassen, tenoren, alten en sopranen de juiste stemmen laten zingen. Maar bij Choir4all werken we niet met partituren, maar met voorgezongen partijen.

Stel, een aspirant koorlid wil bij je koor komen zingen. Zij of hij zal dan thuis de goede partij moeten instuderen. Dat gaat heel makkelijk met de stemmenmixen van Choir4all. Voor iedere koorsectie is er een aparte mp3, waarop de bewuste stem voorgezongen wordt door een professionele vocalist. Je zingt dus gewoon na wat je hoort. Een koorlid kan zelf de voor haar/zijn geschikte partij uitzoeken. Het is alsof je gewoon een nummer met de radio meezingt, makkelijk voor iedereen!

Denk eens aan alle mensen die zo graag in een koor zouden willen zingen maar dit niet gedaan hebben omdat ze geen noten kunnen lezen! Die kunnen vanaf nu allemaal bij jou in het koor!

 

 

Het verdienmodel

Je vraagt de gemiddelde contributieprijs uit jouw regio (kijk eens bij andere koren op internet) en schat hoeveel mensen je denkt te kunnen krijgen. 40 Mensen is mooi om te beginnen. Trek de kosten die je moet maken ervan af (ruimte, arrangementen etc) en als het goed is, ga je leuk verdienen!

Choir4all koren zijn namelijk erg populair en als je het goed doet en de mensen vinden het leuk, krijg je via mond-op-mondreclame ook weer nieuwe leden. Regelmatig adverteren op bv. Facebook helpt ook.

 

Hoe begin je een koor met het Choir4all systeem?

Eerst moet je even nadenken waar je het wil gaan doen.  Wonen er genoeg mensen in de omgeving die lid kunnen worden? Woon je bijvoorbeeld in een stad waar meer dan 100.000 mensen wonen? Dat is een goed begin.

Daarna moet je een goede zaal vinden, voor de goede prijs. Als je wekelijks wil gaan oefenen, dan heb je ongeveer 42 kooravonden per jaar. Ook gaan jouw koorleden vast wel 2 of 3 drankjes per persoon bestellen aan de bar. Als je die dingen tegen een zaaleigenaar zegt, dan kun je goed over de prijs onderhandelen.

Je hebt uiteraard een geluidsinstallatie nodig, om de achtergrondmuziek af te spelen. Handig als de zaal dat heeft, anders moet je er zelf voor zorgen. Je moet ook een device hebben om de muziek mee af te spelen, een tablet is erg handig.

Belangrijk: zorg dat het een gezellige plek is! Mensen willen vooral plezier hebben, dus een kale zaal met alleen TL-licht is wellicht niet zo geschikt.

Ook is het fijn als er een vorm van horeca is, zodat de mensen een biertje of wijntje kunnen drinken. Dat mag namelijk gewoon bij jouw koor, hoera!

Daarna bepaal je een begindatum, en en een paar weken voor die datum organiseer je een open dag. Waarbij mensen zich kunnen inschrijven en uitleg over het systeem kunnen krijgen. Dat kan je dan bijvoorbeeld doen door een een aantal stemmenmixen te laten horen.

Je gaat adverteren voor de open dag op bijvoorbeeld Facebook, dat heel effectief en niet duur is, en ook gericht de goede doelgroep kan bereiken. Ook een advertentie in de plaatselijke krant kan nuttig zijn. De advertentie moet heel erg de nadruk leggen op het ‘geen noten hoeven lezen’, en dat iedereen welkom is!

Dit soort koren bestaat doorgaans uit ongeveer 85% vrouwen en 15% mannen, tussen de 40 en 65 jaar. Bij dit soort koren is 50 leden een gemiddeld aantal. Maar groter kan natuurlijk ook!

 

De arrangementen van Choir4all

Er zijn inmiddels ongeveer 50 arrangementen van Choir4all die je kan bestellen. Je zal zien dat de meeste arrangementen bestaan uit nummers uit de jaren ‘60, ‘70, ‘80 en ‘90. Dat komt omdat de meeste mensen die die in dit soort koren zingen tussen de 40 en 65 jaar oud zijn. Dus vaak zijn het de hits uit hun jeugd. Er komen maandelijks nieuwe arrangementen bij. Denk aan Queen, The Beatles, Fleetwood Mac. En af en toe een swingende gospel! Ze zijn met veel liefde en aandacht gemaakt, en hebben hun effectiviteit al bewezen in diverse koren.

Als je een arrangement bestelt, dan krijg je:

De kosten van een arrangement liggen tussen de E 45,- en E 75- (incl. BTW), dat heeft te maken met het verschil in complexiteit van de nummers.


Het oefenen

Het oefenen van de nummers gaat bij Choir4all iets anders dan normaal.

Bij de open dag geef je de mensen die zich ingeschreven twee nummers (niet gelijk de moeilijkste), per mail bijvoorbeeld. Die kunnen ze dan thuis oefenen.

Bij de eerste kooravond, bv. twee weken later, ga je deze 2 nummers met het koor instuderen.

Zelf sta je voor het koor om te dirigeren. Daar hoef je geen opleiding voor te hebben. Het is goed om belangrijke passages goed aan te geven, en hard en zacht. Het koor is blij als je de dingen goed aangeeft. Je zorgt dat je een microfoon hebt, zodat je geen moeite hoeft te doen boven de mensen uit te komen. De mensen hoeven echt niet de hele tijd doodstil te zijn, er is een losse manier van omgang.

Je laat de stemgroepen bij elkaar staan. Vaak zijn er veel mezzosopranen, en veel alten.  Er zijn meestal niet zoveel sopranen, maar die komen er met minder personen toch goed bovenuit. De mannen zijn in de minderheid, maar die hoor je sowieso altijd goed.

Je begint met de mensen laten meezingen met de eindmix. Dan klinkt het uiteraard erg goed, omdat de professionele stemmen van de muziekband meeklinken! Dat is ook de bedoeling, dan krijgen de mensen zelfvertrouwen en zin in de avond.

Daarna laat je de stemgroepen in een kring met elkaar staan. En daarna speel je als bijvoorbeeld de stemmenmix van de sopranen af, en je gaat bij de sopranen staan en luistert of ze het goed doen, en geeft feedback.

Daarna herhaal je deze procedure voor iedere stemgroep. Ondertussen kunnen de andere stemgroepen gewoon hun partij meezingen, zo oefenen ze het nummer al voordat zij zelf aan de beurt zijn. Op deze manier hoeven ze nooit te wachten en leren ze het nummer ook al aan elkaar! Sommige mensen zijn namelijk muzikaler dan anderen, of hebben beter geoefend, en leren het de anderen. (Daarom moet je koor ook groot genoeg zijn, bijvoorbeeld 40, zodat je genoeg van dat soort mensen erbij hebt).

Vanaf dan ga je wekelijks oefenen. Ieder nieuw nummer ga je op die manier aan je koor leren. Het eerste jaar heb je een stuk of 13, 14 nummers nodig, want in het begin gaat het snel. In de jaren daarna 10 of 11.

 

De sfeer van het koor

Het is als koor goed om onderscheidend te zijn. Veel koren hebben iets tuttigs over zich. Jouw koor is eerder stoer! Rock- en popmuziek is van origine een rebelse, pittige muzieksoort. Dat straal jij ook uit met je koor.

Je doet bijvoorbeeld niet aan koorkleding, iedereen trekt gewoon aan wat die wil! En ook die tuttige danspasjes laat je achterwege. Je zal zien dat veel mensen dan al geweldig opgelucht zijn.

Hou altijd in gedachten dat het uiteindelijk draait om het plezier dat iedereen heeft! Je hoeft geen koorwedstrijden te winnen, daar zijn andere koren voor (en een ander soort mensen, dat jij niet wil!) Tegelijkertijd zorg je er natuurlijk wel voor dat het mooi klinkt!

Als extra, bijvoorbeeld bij optredens, is het erg gaaf om het koor af en toe te laten begeleiden door een liveband. Dat vinden de koorleden geweldig, zeker met optredens! Optredens zijn ook makkelijk te regelen. Als je koor 50 leden heeft, dan neemt iedereen gemiddeld 2 of 3 mensen mee en heb je snel een groot publiek. Je kan vaak een goede prijs afspreken met de eigenaar van het etablissement om te komen zingen met je koor, omdat ze weten dat er veel publiek zal komen.

Aan de slag

Wil je feedback bij je plannen voor je Choir4all-koor? Laat dan hier een bericht achter!

Veel succes!